Vaikka verkostoituminen on ehdottoman tarpeellista lähes kaikille suomalaisille yrityksille, kuten esimerkiksi IT-alan yrityksille, liittyy siihen myös haasteita. Liikkeelle lähteminen ja verkoston luomisen aloittaminen saattaa tuntua aluksi aivan liian vaikealta ja se saattaa jopa pelottaa. Tuntemattoman kohtaaminen on aina jännittävää, joten kannattaa vain lähteä rohkeasti liikkeelle ja laskea ensimmäiset verkot vesille. Jos et oikein tiedä, kuinka pääsisit alkuun oman digitaalisen verkostosi luomisessa, ota Google avuksesi ja etsi sen avulla paikkakuntasi yrittäjäjärjestöjä. Niiden kautta voit löytää itsellesi hyödyllisiä tilaisuuksia ja tapahtumia ja ottaa niihin rohkeasti osaa. Aloita vaikkapa Yrittäjät.fi-sivustolta. Kun ensimmäiset verkot on laskettu vesille ja verkostoituminen on käynnissä, on verkostoja myös osattava ylläpitää asianmukaisella tavalla. Vaikka verkostoitumisesta on hyötyä monin tavoin, ei voi kieltää, etteikö verkostojen ylläpitäminen voisi olla myös työlästä ja vaikeaa. Pureudumme asian haastavaan puoleen tässä artikkelissa.
Kilpailu
Eräs verkostoitumisen ja verkostokumppanuuksien ylläpitämisen haasteista liittyy siihen, että jäsenten välillä on aina kilpailua. Vaikka verkostoissa tehdään arvokasta yhteistoimintaa ja tavoitellaan yhteistä etua, ei myöskään kilpailulta voida välttyä. Jos yrittäjä tässä kohdassa tuijottaa vain omaa etuaan ja miettii, kuinka voisi hyötyä yhteistyöstä kaikkein parhaiten, ei yhteistyö ole todennäköisesti kovin hedelmällistä. Sen sijaan viisaampaa voisi olla auttaa muita aktiivisella ja aidolla otteella. Nykyajan yhteiskunta on perin hektinen ja digitalisaation muokkaama. Lisäksi se on kovin läpinäkyvä. Tällaisessa yhteiskunnassa aito ja aktiivinen apu ei jää huomaamatta, ja yleensä se kantaa pitkällä aikavälillä enemmän hedelmää kuin kiihkeä oman edun tavoittelu.
Jos osaamisesi on vaikeasti kopioitavaa sekä erityisen merkittävää, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada erityisen vahva asema verkostossa, sillä tällaisen osaamisen kautta voit tarjota verkostokumppaneillesi erityisen paljon lisäarvoa. Tällöin olet vahvoilla myös jaettaessa verkoston arvontuotantoa. Erityisesti innovaatioverkostoissa ovat tällä hetkellä vahvoilla uuden liiketoiminnan sekä teknologian vahvat osaajat. Alan syvällisen osaamisen lisäksi on tärkeää omata hyvät yhteistyötaidot. Joustavuus sekä kyky toimia mahdollisimman nopeasti ovat tärkeitä nykyajan hektisessä ja alati muuttuvassa liiketoimintamaailmassa. Innovaatiokehityksen saralla on tärkeää myös olla valmis kohtaamaan riskejä sekä omata kykyä vakuuttaa myös suuria toimijoita.
Olisikin tärkeää nähdä kilpailutilanteen taakse ja oppia hyödyntämään omien kilpailijoiden vahvuuksia siten, että kilpailijat voisivat lähteä yhdessä tavoittelemaan yhteistä hyvää toinen toistaan tukien ja auttaen. Näin saataisiin hyödynnettyä useamman toimijan vahvuudet yhteisen hyvän nimissä sen sijaan, että molemmat toimijat käyttäisivät näitä vahvuuksia tahoillaan oman edun tavoitteluun. Yrittäjältä tämä vaatii jonkin verran avoimuutta, ja ennen kaikkea se vaatii luottamusta omaan osaamiseen.
Onko verkostoituminen erityisen vaikeaa suomalaisille yrittäjille?
Osa suomalaisista yrittäjistä kokee verkostoitumisen erityisen haasteelliseksi, jopa askeleeksi omalle epämukavuusalueelle. Meitä suomalaisia pidetään usein vaatimattomina ja hiljaisina ihmisinä, jotka eivät halua korostaa omaa osaamistaan tai erinomaisuuttaan. Verkostoitumisessa pitäisi kuitenkin tuoda esiin omia ajatuksia, vahvuuksia sekä oman liiketoiminnan erinomaisuutta, ja tämä saattaa osasta suomalaisia yrittäjiä tuntua erityisen epämukavalta. Jos tilanne on tämä, on tärkeää ottaa ensin pieniä askeleita siirryttäessä alueelle, joka ei ehkä ole yrittäjän ominta ydinosaamista. Hyvä uutinen on se, että nykyisin on tarjolla myös niin sanottuja matalan kynnyksen verkostoitumismahdollisuuksia. Kokeile siis vaikkapa kehityshankkeeseen osallistumista.
Jos koet olevasi erityisen introvertti eli sisäänpäin kääntynyt, ehkäpä juuri digitaalisten verkostojen luominen sopii sinulle paremmin kuin verkostojen luominen henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa. Hyvä uutinen on se, että nykyaikana digitaaliset verkostot ovat aivan erityisen tehokkaita esimerkiksi laajan saavutettavuutensa ja ajasta sekä paikasta riippumattoman luonteensa ansiosta. Ehkäpä sinulle on helpompaa kirjoittaa ylös osaamisesi kuin kertoa siitä henkilökohtaisesti erilaisten verkostojen tai yhteistyökumppaneiden edessä? Kirjoitettua tekstiä voi muokata yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes olet siihen tyytyväinen, ja tekstin voi julkaista tietyllä tavalla huomattavasti kasvottomampana kuin yhteydenoton kasvokkain henkilökohtaisesti. Monelle introvertille yrittäjälle digimaailma onkin suoranainen pelastus!