Tällä hetkellä verkostoitumisesta ja verkostojen hyödyistä puhutaan valtavan paljon. Enää yrittäjätkään eivät halua jäädä yksin, vaan useimmiten he haluavat verkostoitua muiden yrittäjien ja yritysten kanssa ja saada näin itselleen suurta kilpailuetua verkostoitumattomiin yrityksiin nähden. Kerromme tässä artikkelissa kokemuksia verkostoitumisesta sekä suoranaisia verkostoitumiseen liittyviä ahaa-elämyksiä.
Yrittäjänkin on tärkeää irrottautua työstä
Eräs yrittäjien verkostoitumiseen liittyvistä tärkeistä kokemuksista ja ahaa-elämyksistä on se, että myös yrittäjän on tärkeää osata irrottautua työstä. Moni yrittäjä tuntuu työskentelevän yrityksensä parissa lähes 24/7, ja vaikka yrittäjä ei koko ajan varsinaisesti työskentelisikään yrityksessään, ovat vähintään hänen ajatuksensa yrityksessä ja sen kehityksessä. Ajatusten harhailu ei jää kotiväeltä huomaamatta , mikä saattaakin aiheuttaa kotona kitkaa. Toisaalta kotiväen ja tuttavien kanssa voi olla vaikea keskustella yritykseen ja yrittäjyyteen liittyvistä asioista, sillä nämä teemat ovat usein kovin kaukana tavallisten palkansaajien kokemusmaailmasta. Erityisesti yksinyrittäjät voivat kokea olevansa puun ja kuoren välissä sekä kotiväen, että yrityksen vaatiessa täyttä panostusta. Tällöin verkostoituminen voi auttaa tuulettamaan omia tunteita ja ajatuksia, sillä sen avulla niiden jakaminen on luonnollista. Verkostossa voidaan puida esimerkiksi yrittäjyyteen liittyviä haasteita, sillä verkostosta löytyy muitakin samassa tilanteessa olevia yrittäjiä, jotka voivat myös hyötyä käydystä keskustelusta.
Kilpailusta yhteistyöhön
Eräs verkostoitumiseen liittyvistä ahaa-elämyksistä on se, että vaikka verkoston jäsenet olisivatkin toistensa kilpailijoita, voivat he silti tehdä yhteistyötä verkoston kautta. He voivat esimerkiksi keskittyä tuottamaan yhdessä uudenlaisia tuotteita tai toimintamalleja, tai luomaan yhteistyössä aivan uudenlaista liiketoimintaa. Perinteisen yhteistyön lisäksi myös rinnakkainen kehitystyö on mahdollista. Näin voidaan maksimoida tehokkuutta ja säästää markkinointikuluissa. Yhteistyön voimaa ei tulisikaan aliarvioida!
Aktiivisuudesta verkostoitumiseen
Toisinaan verkostoitumisen aloittaminen ja ensimmäisten askeleiden ottaminen saattaa tuntua haasteelliselta. Kannattaakin olla aktiivinen, sillä niin toimimalla verkostoja alkaa usein muodostua lähes huomaamatta. Toki verkoston luominen vaatii työtä, eikä se tapahdu hetkessä, mutta verkostojen luominen voi olla myös hauskaa. Ota osaa esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin ja lähde mukaan yhdistystoimintaan. Liity rohkeasti erilaisiin yhteisöihin, ja pidä samalla hauskaa ja opi uutta.
Esimerkiksi erilaiset yrittäjäyhteisöt, messut sekä yrittäjätoiminta voivat olla hedelmällisiä lähtökohtia pyrkiessäsi luomaan yrityksellesi verkostoa. Esimerkiksi kunnat ja kaupungit järjestävät erilaista yrittäjätoimintaa, ja tällaisesta toiminnasta kannattaakin ottaa selvää ja lähteä reippaasti ja avoimin mielin mukaan. Yhteistyö paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa voi myös olla erityisen hedelmällistä etsiessäsi uusia jäseniä omaan verkostoosi ja punoessasi oman verkostosi tukilankoja yhteen. Tässä kohtaa kannattaakin käyttää hieman mielikuvitusta ja olla liikkeellä avoimin mielin. Omalta alueelta tai ainakin omalta alalta saattaa löytyä esimerkiksi aktiivista yrityskummitoimintaa. Joissakin tapauksissa myös oman avun tarjoaminen muille yrittäjille voi tuottaa vastavuoroista hyötyä.
Virtuaaliset verkostot ovat nykyajan vahvimpia verkostoja
Valjasta some käyttöösi ja muista huomioida somekanavillasi eri kohderyhmät. Kun verkostoja lähtee muodostamaan virtuaalisesti, ovat mahdollisuudet melkeinpä rajattomat. LinkedIn on eräs suositeltava tapa luoda omaa ammattiverkostoa. Tämän kanavan kautta verkoston luominen ja sen ylläpitäminen on yllättävän helppoa ja mutkatonta. Virtaalisen verkoston ehdoton etu on sen ajasta ja paikasta riippumaton luonne. Virtuaalisen verkoston kautta voit nimittäin ottaa osaa riippumatta siitä, missä fyysisesti olet ja mikä vuorokaudenaika parhaillaan on. Voit siis tukea muita, osallistua asioiden suunnitteluun ja keskusteluun vaikka toiselta puolelta maapalloa. Vuorovaikutus toisten kanssa luo verkostoitumiseen voimaa!
Digitaalisissa verkostoissa voidaan jakaa hyödyllistä sisältöä, joka luo lisäarvoa muille verkoston jäsenille. Kun verkostoon kuuluu monenlaisia ihmisiä, joilla on hyvin erilaisia kiinnostuksen kohteita ja erilaista kokemusta, syntyy tällaista lisäarvoa varsin erilaisista teemoista, mikä on erityisen hyödyllistä. Vahvassa digitaalisessa verkostossa sen jäsenet tavoittelevat yhteistä hyvää ja kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja, mikä tekee verkostosta entistä vahvemman ja hyödyllisemmän. Vahvassa digitaalisessa verkostossa jäsenten vahvuudet ikään kuin moninkertaistuvat ja monipuolistuvat.